Dat er heel wat geschiedenis aan Berlijn is, dat hoeven we niet meer te zeggen. Hoe deze prachtige stad is geworden tot wat het vandaag is, daar kunnen we wel nog heel wat over schrijven.

Berlijnse muur – bekendste monument

Een van de bekendste momenten is natuurlijk de Berlijnse muur. Opgetrokken vanaf 13 augustus 1961, deze moest Oost en West-Berlijn scheiden. Met een lengte van 45,3 kilometer was het een symbool van de Koude oorlog en de deling van Duitsland. Er waren tal van vluchtacties van Duitsers die naar de andere kant wilden gaan op zoek naar familie of vrijheid. Hierbij verloren ongeveer 200 mensen het leven. Er was steeds bewaking voorzien aan de muur om mensen het vluchten te beletten.

Deze zomer nog op citytrip gaan? Ontdek bij Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be de leukste bestemmingen tegen scherpe prijzen!

De grootsheid die de stad tot 1961 had, verdween door de komst van de muur. De scheiding van de delen in een Oost en West gedeelte had enorme gevolgen voor de ontwikkeling van de stad. Ook wederopbouw van verwoeste delen was hierdoor heel moeilijk.

De val van de muur in Berlijn

9 november 1989 is een dag die voor vele Duitsers en inwoner van Berlijn nog vers in het geheugen staat. De val van de Berlijnse muur. Dit was een moment waarop Oost-Berlijn gewacht had, de ontwikkeling van dit deel kwam weer op gang na de val. Er moest opnieuw een identiteit gezocht worden, nu er weer sprake was van één geheel. Typerend was de sfeer van de jaren twintig, nog voor de tweede wereldoorlog. Toen was Berlijn een bruisende stad met heel wat cultuur, uitgaansleven, theater en vernieuwende cinema.

Berlijn na de val van de muur

Vandaag de dag is Berlijn een wereldstad met inwoners van over heel de wereld. Een totaal van 3,4 miljoen inwoners zorgen voor een vernieuwde energie en de ontwikkeling van nieuwe gebouwen staat niet stil. Hoe verloederd de stad was tijdens de Berlijnse muur, hoe innoverend ze nu geworden is. Een toonbeeld voor andere steden en koploper in heel wat zaken.

Betekenis van de naam ‘Berlijn’

De afkomst van de naam ‘Berlijn’ is van het slavische woord Berl. Welke moeras betekent. De locatie dat deze stad ontstaan is, was vrij logisch. De rivier de Spree liep door dit gebied, met wegen van Elbe naar Oder en Bohemen naar Saksen was het logisch om bij een kruising van wegen en water, markten te organiseren. Al snel gingen er zich mensen vestigen, werden er wegen aangelegd en dergelijke meer.  In die tijd waren stadmuren nog ‘in’ en deze werden rondom de aangelegde straten gebouwd. Er werd al rekening gehouden met uitbreiden, een bewijs dat er een planning was opgesteld om tot een groot geheel te komen. Je kan zelfs nog een klein deel van die stadsmuren vinden tussen de Klosterkirche en de Stralauer Tor.

Terug in de tijd in Berliner Unterwelten museum

Een interessant museum is dat van Berliner Unterwelten. Hier kan je rondleidingen krijgen die je meenemen in de ondergrondse gangen van metro’s, vluchtpaden en bunker uit de tweede wereldoorlog. De moeite waard als je een kijkje wil nemen hoe het indertijd allemaal was.

Lees meer over de geschiedenis van Berlijn (Wikipedia)

 

Ook interessant om te lezen:

Citytrip Berlijn
Bezienswaardigheden Berlijn
Hotels in Berlijn

TIP: Op zoek naar een speciale citytrip aanbieding? Houd onze pagina's met aanbiedingen in de gaten voor hotels (met vlucht, trein of eigen vervoer) en toegangstickets met korting voor alle attracties en bezienswaardigheden.

Goedkope citytrip boeken deze zomer?


Bekijk snel de aanbiedingen van Prijsvrij.be, Thomas Cook en TUI.be